keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Kevyesti heinäkuulle - alle 200 kcal / annos!

Näin jäätelöiden ja grilliruokien kulta-aikana painolla on usein taipumus lähteä nousuun. Heinäkuun kunniaksi päätinkin kiinnittää jatkossa entistäkin enemmän huomiota puurojen keveyteen.

Hiilaripommiksi mielletty puuro on yllättäen keventäjänkin herkkuna mitä mainion. Lämmin puuro täyttää ja lämmittää villukissaakin (keventäjän yllättää tunnetusti usein vilu) mukavasti. Lisäksi puuro pitää kylläisenä pitkään.

Raaka-aineita varioimalla eri vaihtoehtojen määrä on loputon. Itse jaan puuron raaka-aineet neljään ryhmään:

  • hiutaleet
  • nesteet
  • täytteet
  • lisukkeet

Vaihtamalla neste, esim. täysmaito mantelimaitoon ja lisäämällä reilusti hedelmiä, jopa vihanneksia - sekä puuroon, että lisukkeeksi - syntyy keveitä ja terveellisiä herkkuja. Pienikin (30 g) hiutalemäärä riittää  per 3 dl nestettä kunhan haudutusaika on riittävä. Puuron kannattaa myös antaa hieman jäähtyä, jolloin maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa kuin tulikuumaa puuroa ahmiessa. Puuron hidas nauttiminen antaa keholle aikaa reagoida verensokerin nousuun, jolloin pienempikin ruokamäärä riittää nälän taltuttamiseksi. Myös leseiden käyttö osana hiutaleita keventää lopputulosta. Kuitupitoiset leseet pitävät kylläisenä pitkään ja niiden kalorisisältö on usein hiutaleita alhaisempi.

Puuro sopii niin aamu-, ilta- kuin välipalaksikin ja siitä on mahdollista loihtia myös ruokaisempia lese-, riisi-/ruishiutale ja ohrasuurimo -pohjaisia lounas- ja päivällispuuroja. Myös kulloisenkn sesongin hedelmät (ja miksei vihanneksetkin, kts. esimerkiksi porkkana-lese -lounaspuuro) kannattaa hyödyntää täytteenä ja/tai lisukkeena. Näin edullinen herkku on entistä keveämpi myös kukkarolle!

_________


Näiden pohdintojen innoittamana tänään aamupalaksi syntyikin kevyt (alle 200 kcal / annos) ja yksinkertainen parapähkinä-riisihiutale -puuro. Kyytipoikana iso kuppi mustaa kahvia sekä vitamiinit:

  • 1/2 Pirkka -monivitamiinipore
  • Bioteekin Garlimin 5000 -vahva valkosipulitiiviste
  • 1/2 Minisun Kalsium +D3 500 mg -kalkkitabletti
  • Lysin Omega-3 Forte -kalaöljykapseli

Parapähkinä-riisihiutale -puuro (KEVYT!) + aamuvitamiinit
1 dl mantelimaitoa (13 kcal)
2 dl vettä
Merisuolaa
30 g riisihiutaleita (105 kcal)
10 g parapähkinöitä (67 kcal)

Ravintosisältö: 185 kcal / annos


Kiehauta mantelimaito, merisuola ja vesi. Lisää riisihiutaleet. Keitä puuroa hiljalleen kunnes koostumukseltaan puuromaista. Koska hiutaleita on nestemäärään suhteutettuna vähän, kannattaa puuroa haudutella normaalia pidempään. Pilko osa parapähkinöistä ja lisää joukkoon. Keitä vielä hetki. Kaada puuro lautaselle ja viimeistele annos lopuilla parapähkinöillä.

__________


Eilen tuli blogin Facebook -sivujen kautta haaveilua mannapuurosta mansikoilla. Ruokakaupan parkkihallista ajaessani muistin unohtuneet mansikat ja kurvasin takaisin kaupan parkkialueelle. Mansikoita oli pakko saada! Ihan perinteisen täyteläistä mannapuuroa ei syntynyt tälläkään kertaa vaan tyypillistä perusohjettani (1 dl + 2 dl + 30 g) noudattaen toteutin seuraavan kesäisen välipalan:

Mansikka-manna -puuro (KEVYT!)
1 dl mantelimaitoa (13 kcal)
2 dl vettä
Merisuolaa
30 g mannasuurimoita (105 kcal)
100 g tuoreita mansikoita (47 kcal)
(9 g Marabou 70% Premium Cocoa Coffee -suklaata (54 kcal))

Ravintosisältö: 165 kcal / annos, suklaasilmällä 219 kcal


Kiehauta mantelimaito, merisuola ja vesi. Lisää mannasuurimot. Keitä puuroa hiljalleen kunnes koostumukseltaan puuromaista. Koska hiutaleita on nestemäärään suhteutettuna vähän, kannattaa puuroa haudutella normaalia pidempään. Pilko osa mansikoista ja lisää joukkoon. Keitä vielä hetki. Kaada puuro lautaselle ja viimeistele annos lopuilla mansikoilla. Mikäli et koe tarvetta pysytellä alle 200 kalorissa, lisää suklaasilmäksi Maraboun 70% Premium Cocoa Coffee -suklaata! Nauti hyvän dekkarin, esimerkiksi Liza Marklundin Lyckliga Gatan -opuksen, ja auringon kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti