keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Talkkuna taipuu puuroksi

Muistan lapsuudestani suloisen samettisen talkkunan, jota välillä sain viilini päälle. Päätin kokeilla tätä nostalgista raaka-ainetta myös puuromuodossa. Ilmeisesti talkkunaa on moneen lähtöön, koska K-Citymarketin hyllyltä halvimmalla kilohinnalla mukaan lähtenyt Kainuun täysjyvävilja talkkuna ei vastannut lainkaan muistikuviani. Pussin sisältö muistutti ennemminkin korppujauhoa. En antanut pienen pettymyksen lannistaa ja toteutuin seuraavanlaisen lounasannoksen tutulla 1d + 2 dl + 30 g kaavallani:


Talkunapuuro & rahka-omenahillo -silmä
1 dl mantelimaitoa (13 kcal)
2 dl vettä
Merisuolaa
30 g täysjyvävilja(ohra) -talkkunaa (114 kcal)
100 g rahkaa (60 kcal)
10 g itsetehtyä omenahilloa (25 kcal)

Ravintosisältö: 212 kcal 

Kiehauta mantelimaito, merisuola ja vesi. Lisää talkkuna. Keitä puuroa hiljalleen kunnes koostumukseltaan puuromaista. Talkkunapuuro vaatii hieman normaalia pidemmän keitto- / haudutusajan tai enemmän talkkunaa, mitä ohjeessa annettu. Viimeistele annos rahka-omenahillo -silmällä.

Talkkunaksi kutsutaan ruokaa, joka on tehty talkkunajauhoista nesteeseen sekoittamalla. Talkkunajauho on valmistettu melko kareaksi jauhetusta, paahdetusta viljasta, yleisimmin ohrasta, rukiista tai kaurasta. Karkeaksi jauhettua talkkunajauhoa on usein kutsuttu puurotalkkunaksi ja entisaikoina se onkin ollut aikansa pikaruokaa. Talkkunajauhoista voidaan valmistaa puuroa joko keittämällä tai ainoastaan lisämäällä tilkka vettä. Talkkunajauhoja käytetään yleisesti myös viilin ja jogurtin lisukkeena.

_________


Heinäkuussa minut valtaa aina mystinen joulun kaipuu. Kaikki mahdolliset tv-ohjelmat, joissa edes kaukaisesti sivutaan jouluisia aiheita, puhuttelevat. Samoin myös jouluiset maut. Ja kaapin perälle unohtut glögipullo.

Iltapuuroa jouluisin vivahtein:

Riisihiutalepuuro kookosmaitoon & kaneli-mantelimurska -silmällä
1 dl kookosmaitoa (20 kcal)
2 dl vettä
Merisuolaa
30 g riisihiutaleita (105 kcal)
15 mantelirouhetta (93 kcal)
Kanelia

Ravintosisältö: 218 kcal 

Kiehauta kookosmaito, merisuola ja vesi. Lisää riisihiutaleet. Keitä puuroa hiljalleen kunnes koostumukseltaan puuromaista. Koristele mantelirouheella ja kanelilla. Nauti mahdollisuuksien mukaan joulusta kaapin perälle unohtuneen (mustikka)glögin kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti