keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Puurolautasellani testaa: Crock-Pot® -haudutuspata

Sain vihdoin testattua joululahjaksi toivomani Crock-Pot -haudutuspadan.

Helppokäyttöinen, yhdellä säätimellä varustettu laite vaikuttaa laadukkaalta, ja keraaminen, irroitettava pataosa ilahduttaa myös teflonpinnoitteita välttelevää. Laitteen mukana toimitettavan reseptivihon avulla selviävät niin kypsennyksessä tarvittavat nestemäärät kuin kypsymiseen kuluva aika. Tavanomaiseen kypsennykseen verrattuna nestemäärä on usein pieni, mikä takaa maukkaamman lopputuloksen. Toisaalta kypsennysaika saattaa olla moninkertainen. Hitautta kompensoi kuitenkin laitteen energiatehokkuus ja huolettomuus; laitteen voi uskaltaessaan jättää valvomatta tai varustaa erillisellä ajastimella. Hauduttamisen etuna on myös ravinteiden parempi säilyvyys. Oma Crock-Pot -patani on malliston halvin (69€), mutta valmistajalta löytyy myös kalliimpia, mm. ajastuksella varustettuja patoja.

Itse en reseptivihosta mieleistä ruokaohjetta löytänyt, joten aloitin kokeiluni kypsentämällä erilaisia juureksia. Koska nestemäärän ei tarvinnut olla suuri, oli lopputulos keitettyä juuresta maukkaampi. Seuraavaksi kokeilin riisipuuron valmistamista. Tähän löytyy ohje myös laitteen valmistajan sivuilta. Itse valmistin perinteistä keveämmän puuron kookosmaitoon:


Haudutuspadassa valmistettu riisipuuro

200 g puuroriisiä (700 kcal)
0,5 l kookosmaitoa (Alpro, 50 kcal)
0,5 l vettä
Ripaus suolaa

Ravintosisältö: 750 kcal

Lisää kaikki ainekset kerralla ja puuro on valmista noin kahden tunnin kuluttua.


Ehdoton etu Crock-Pot -haudutuspadassa verrattuna perinteiseen kattilassa valmistettuun puuroon oli vaivattomuus. Puuroa ei tarvinnut sekoittaa eikä se palanut pohjaan. Ainoa miinus oli normaalia (liedellä 40 minuuttia) pidempi kypsymisaika (2 tuntia). Laite kannattaa sijoittaa avoimelle tasolle siten, ettei laitteen oma virtajohto pääse kuumenemaan padan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti